dimarts, 17 d’abril del 2012

Homenatge a la IIª República a Calvià


Enguany l’OCB de Calvià ha col·laborat en els actes de celebració de l’aniversari de la proclamació de la Segona República, actes organitzats per l’Associació de la Recuperació de la Memòria Històrica i la Comissió Cívica de Calvià.

Dissabte 14 d’abril, al Bosc de la Memòria, es va fer un homenatge als morts per la repressió franquista i es reivindicaren ells valors republicans amb la lectura d’un manifest.


En acabar l’homenatge, va començar una visita guiada per l’escriptor Pere Morey. Es va partir cap al fort-presó d’Illetes. L’antiga zona militar, avui propietat privada, té l’accés tancat. Es va poder accedir pel costat esquerra del camí, a un lloc on el tancament s’ha obert i es pot passar, no sense dificultats.

Arribats al fort, en Pere Morey, va explicar la història d’aquesta construcció defensiva. Amb les aportacions den Xisco Salvà, calvianer, que a l’any 1975 hi feia el servei militar. En Manel Suàrez, investigador de la Segona República a Calvià i la repressió franquista a Mallorca, va agafar el testimoni den Pere Morey i va relatar com aquest lloc va ser, a partir de 1936, presó de republicans i també on s’afusellaven els condemnats en judicis sumaríssims per rebel·lió, essent els que defensaven la legalitat vigent. Allò que en diuen el món a l’inrevés.
És va fer un recorregut per l’interior del recinte, tot ell en un estat d’abandonament; la vegetació creix per tot arreu, les teulades s’han apedregat i hi ha pintades a les parets. La imatge que dona aquest conjunt d’edificacions defensives, amb un valor històric indiscutible, és deplorable.

Va continuar l’itinerari en direcció cap a Ponent vorejant la costa, fins arribar a una explanada que es feia servir de camp de futbol de la zona militar. Es va continuar pel caminoi fins que es va sortir de la zona militar arribant als carrers de la urbanització de Bendinat. Es troba a ran de mar l’hotel Bendinat, obra de l’arquitecte, Francesc Cases, i des d’allà es continuà fins a la platja de Portals Nous, on just devora hi ha la casa on va residir Dina Bowden, en aquest indret, es va procedir a la lectura d’un dels seus poemes.

Es va continuar per un caminoi que parteix de la platja i va ben ran de mar fins a l’oratori de Portals, allà en Pere Morey va explicar que es va construir aquesta capella per donar digne aixopluc a la Verge que hi havia dins una cova de Portals Vells.

Des de l’Oratori, es contempla la Illeta den Sales amb les seves restes púniques, l’Illot den Sec i l’Illa de Sa Porrassa.

Per acabar, prop de l’Oratori, en el carrer que hi dona accés, trobarem un altre edifici amb l’estil peculiar de Francesc Cases, amb un escut heràldic a la façana. Actualment aquest edifici acull un col·legi americà.
Acabat l’itinerari es retornà al punt de partida pel camí més curt  i, qui va voler, va quedar a dinar a un restaurant proper.

Dijous 19 d’abril al Teatre de Sa Societat per concloure aquest cicle d’actes entorn a l’aniversari de la Segona República, hi haurà una conferència-tertúlia, amb el títol Dels valors de la 2ª República a la Societat actual. Una democràcia adormida, a càrrec de Antoni Pallicer i Manel Suàrez.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada