dilluns, 11 de febrer del 2013

L'OCB de Calvià organitza una visita cultural titulada “Esporles: Natura i productes ecològics”


Foto: Jürgen Fock
El passat diumenge 10 de febrer l’Obra Cultural Balear de Calvià organitzà una visita a la finca de s'hort des Verger (Esporles) que produeix oli d’oliva i vi ecològic. Ambdós productes s’elaboren en petites quantitats, però amb una excel·lent qualitat per una empresa familiar, on al seu capdavant figura Miquel Fullana.

La marca es Verger presenta el distintiu de denominació d’origen (DO) i ha rebut nombrossos premis nacionals i internacionals. Els seus productes a part de ser venuts a Mallorca, són exportats a Alemanya, Suïssa i Aústria.

Posteriorment, visitarem les cases antigues cases de possessió des Verger, a dia d’avui convertides en un hotel rural. Després, començarem una excursió fins a l’ermita de Maristela i d’allà pujarem fins a la Fita del Ram (831 metres). A la davallada aturarem al mirador del Cor de Jesús, on hi ha unes magnífiques vistes de la localitat d’Esporles.

ES VERGER

Significa hort amb flors i arbres fruiters.

Va pertànyer a Francesc Valentí (1547-1563), que era cavaller i doctor de lleis i posteriorment a Arnau Soldevilla (1578) que era donzell de Mallorca. Es caracteritzà per la seva explotació ramadera (principalment ovelles), per la qual cosa se sembrava la possessió de pastures. Els conreus de la finca eren els habituals: olivars, alzinars, parrals, vinyes, garrovers, morques i forments.

Possessió d’Arnau Soldevilla dita lo Verger: valorada en 10.000 lliures als Estims de 1578. Els seus béns mobles eren: botiga de l’oli, tafona, celler, i caseta del pastor.

Abans, l’any 1563, s’havien declarat 100 cabres i l’any 1564, 300 ovelles, 8 bous, 4 someres, 1 ruc, 1 ase, 5 braves, 3 porcs.

L’any 1677 fou valorada en 35.000 lliures. Devers 1860 era del senyor Ramon Orlandis i la seva superfície era de 324 quarterades.

L’any 1957 fou urbanitzada per Jaume Fullana Homar a través de l’empresa Es Verger, S.L. Als anys 60 hi havia el restaurant es Verger, que en 1993 es transformà en un centre de turisme rural.

Albertí i Albertí, Jaume. Història d’Esporles. Segles XIII-XVI. Lleonard Muntaner editor. Palma, 1996. pp.109-110.


Albertí i Albertí, J.; Castells Valdivieso, M.; Ordinas Marcé, G.; Valero Martí, G.; Vibot Railikari, T. Esporles. Guia dels pobles de Mallorca. Mallorca, 2003.


ERMITA DE MARISTELA

Santuari situat al vessant septentrional de sa Fita del Ram, al municipi d’Esporles. Es coneix amb el nom de Mare de Déu del Carme i, popularment, com a ermita de na Ferrana. La seva fundació data de 1888, quan la senyora de Son Ferrà, Margalida Rosselló i Ferrà cedeix uns terrenys a mans dels terciaris carmelitans de Santa Catalina, els quals varen romandre en aquest indret des de 1888 fins a 1926. Durant la seva estada varen construir una capella dedicada a la Mare de Déu del Carme, unes cel·les i algunes dependències.

Des de 1926 depèn de l’Ajuntament d’Esporles i de la diòcesi de Mallorca. Fou reformat l’any 1945 pel rector Mateu Tugores, el qual n’amplià les dependències i projectà un camí, que quedà sense acabar. L’any 1968, fou restaurat.

Els habitants d’Esporles hi pugen dues vegades a l’any; el primer diumenge de maig, on es celebra un ofici solemne i durant la festa major d’Esporles, el darrer diumenge d’agost, on s’organitza una diada popular.

GEM Volum 10, pàg. 252

Escriptura de donació del bosc de Son Ferrà (1879)

“Vull que els meus administradors cerquin a dos o més barons pietosos que desitgin viure en comunitat i, fent vida eremítica, practicar els consells evangèlics (...). A fi que els barons apostòlics que tinguin vocació a la vida eremítica puguin desenvolupar-la, edificaran una ermita en dit bosc, l’objecte del qual serà tributar el culte a Déu i la santificació dels qui hi habiten (...)”.

COR DE JESÚS

Estàtua que representa la figura de Crist, amb els braços estesos sobre el poble d’Esporles, en senyal de protecció. El monument fou inaugurat el 1940, i respon a la iniciativa del rector mossèn Mateu Tugores i Maimó. L’obra fou realitzada per l’escultor Bartomeu Amorós.

Albertí i Albertí, J.; Castells Valdivieso, M.; Ordinas Marcé, G.; Valero Martí, G.; Vibot Railikari, T. Esporles. Guia dels pobles de Mallorca. Mallorca, 2003.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada