El passat 10 de març la delegació de l'Obra Cultural Balear de Calvià organitzà una visita cultural titulada "Descobreix l'essència de la vall de Sóller".
La visita consistí en un breu passeig pel centre històric de Sóller, on poguerem veure d'aprop edificis com la parròquia de Sant Bartomeu (segles XVII-XVIII) amb una façana modernista (1904) obra de rubió i Bellver, a l'igual que el Banc de Sóller (1912), factura del mateix arquitecte.També, poguerem veure Can Mayol, edifici de 1606, on morí el poeta Pons i Gallarza i que des de 1912 és la seu de la Companyia del Ferrocarril de Sóller.
Seguirem pel carrer de la Lluna, documentat al segle XIII, via comercial i de comunicació entre el centre de la localitat i els nuclis de Biniaraix, Binibassí i Fornalutx.Al numero 16 es troba la posada de Can Prohom, construïda a 1578, i on a 1860 estigué la reina Isabell II.
La tercera via a l'esquerra dins el carrer de la Lluna és el de l'Hospici, datat de 1318, on a 1324 es construí un hospital per a pobres i al segle es bastí lesglésia de la Sang, en honor a la victòria del poble de Sóller contra els turcs.Dins el carrer cal observar les posades de Moncaire (segle XVIII) i de Bàlitx (segle XVII). Al carrer de la Lluna trobem la casa homònima, al numero 50, datada al segle XV. Més endavant, al número 90, trobarem la casa modernista Can Prunera (1909-11), construïda per la família Magraner i actualment és un centre d’exposicions d’art.
Seguirem en direcció est pel carrer de l’Alqueria des Comte, fins a arribar a Can Ozones, casa del segle XVI i seu de la tafona de Can Det on el seu propietari, Tomeu Deyà ens obrí les portes ca seva, per veure i gaudir la magnífica tafona on es produeix oli d'una forma tradicional.
Can Det és una empresa familiar que obté uns 6.000 litres d'oli anuals, però també ajuda a petits propietaris de la vall de Sóller a elaborar el seu oli.
Acabada aquesta visita, ens dirigirem fins a Biniaraix, per tal de recórrer un tram del camí del torrent. Després d’una hora de recorregut arribarem fins a Can Silles, on Gori gestiona una casa-restaurant, on ofereix unes suculentes porcelles disn un menjador amb unes vistes irrepetibles. També tenguerem el gust de poder parlar amb Antoni Font Gelabert, president dels amics del barranc de Biniaraix, qui ens explicà el projecte de recuperació d’aquesta zona que duen a terme entre veïnats i propietaris, perquè el torrent sigui sent un atractiu per als visitants.
Fotografies: Jürgen Fock.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada